top of page

התמודדות עם טראומה

הטראומה היא אירוע קשה שחווינו במציאות: קרב קשה בזמן מלחמה, פיגוע, תאונת דרכים, אונס. לעתים מדובר באוסף של אירועים שבזמן התרחשותם לא נחוו כבעלי עוצמה, אך הצטברותם נחווית כטראומה. הספרות המקצועית מכירה היום גם בטראומה מאוחרת, כזו שהדיה נדחקו לשולי התודעה שלנו, ולעתים בעקבות חוויה טריוויאלית חזרו אלינו במלוא העוצמה.

ויש גם טראומות פרטיות, פנימיות: גילוי שגילינו על עצמנו או על הקרובים לנו (כמו סוד שהוסתר מפנינו), חוויה פנימית, כמו התקף פסיכוטי, או התקף חרדה המותירים צלקות בנפשנו, תחושה שנבגדנו על ידי אדם שנתנו בו אמון ועוד. לעתים אנו מתביישים בעצם זה שאותה חוויה פנימית שבה וטורדת את מנוחתנו. היא עולה וצומחת ומפריעה לנו ליהנות מחיינו.


פנים רבות לה לטראומה.

טראומה

טיפול בטראומה

הטיפול בטראומה כולל מרכיבים שונים המתקיימים זה בצד זה. ראשית נבחן האם התגובה שפיתחנו היא תגובה "נורמלית" לסיטואציה הקיצונית שחווינו. מידע והבנה של המצב יסייעו לנו להבין את מהות הבעיה.


לעתים האירוע זכור לנו באופן מקוטע ויש בו חלקים שאינם זכורים לנו כלל. בטיפול נחבר בין הקטעים השונים ונשחזר כמיטב יכולתנו את האירוע הטראומטי. נבין איך הגוף תיפקד, איך הרגשת, מה חווית. הבנת התמונה כולה תסייע לעיבוד החוויה.


תמונות מסוימות עלולות לצוץ במוחנו באופן חי, כזיכרון חודרני השב ומטריד אותנו. זהו אחד הסימפטומים הידועים אצל אנשים המתמודדים עם  טראומה. סימפטומים נוספים עלולים להופיע: דריכות יתר, קשיי שינה, חלומות קשים והתפרצויות כעס. נתייחס לכל אחד מהסימפטומים, נבין באילו נסיבות הוא מתגבר. נעסוק בהתמודדויות שונות בחיי היום יום, ברגעים בהם חוזרים וחווים את הטראומה. נזהה אותם ונלמד להתגבר עליהם. נסתייע לשם כך בטכניקות הרגעה וב-EMDR.


כמו כן נעסוק בקשרים הבינאישיים ובאופן בו ניתן לשפר אותם. נוכחות של אנשים קרובים התומכים בנו, תסייע להתקדמות הטיפול.

bottom of page